Visus Jonus ir Janinas su JONINĖM !!!



Joninių naktis – tai trumpiausia naktis ir ilgiausia metų diena. Joninių naktį, kada meilės kerai tampa stipriausi, mūsų prosenelių papročiais, jauni žmonės burdavosi, norėdami susižinoti , ar ras mylimąjį(ąją), ar mylės išsvajotasis (oji) , ar tais metais ištekės, ar mylimoji sutiks tekėti.

Birželio 21 diena – ilgiausia metų diena. Kasmet šiuo laiku lietuviai pagonys švęsdavo Rasų šventę. Kai į Lietuvą atėjo krikščionybė, šventė perkelta į Jono varduves - birželio 24 dieną.

Šiomis dienomis saulė įrieda į Vėžio žvaigždyno ženklą – tai astronominė vasaros pradžia. Tai pats palankiausias metas meilei.

Taigi siūlome Jums keletą senovinių būrimo būdų:

Paparčio žiedas

Manoma, kad radęs paparčio žiedą žmogus tampa aiškiaregiu. Jis gali girdėti kitų žmonių mintis, ir paslaptis, supranta paukščių kalbą. Joninių naktį paparčio žiedo galima ieškoti tik po vieną, o einant gilyn į mišką. Negalima jokiu būdu grįžčioti atgal. Miško gilumoje suradus papartį, po juo reikia patiesti nosinaitę, apsibrėžti aplink papartį šermukšnine lazda, pasidėti indą su šventintu vandeniu, užsidegti žvakę ir melstis. Tuomet suspindės švytintis žiedas ir nukris ant patiestos skarelės. Kol lauksi paparčio žiedo pražystant, tave gąsdins piktosios dvasios, todėl turi būti drąsus.

Joninių vainikai

Iš devynių žolelių ar gėlių nupinami du vainikai. Vienas arba metamas ant šakų (po kiek kartų vainikas užsimes ant šakos, po tiek ir ištekėsi), arba leidžiamas su žvake vandeniu - jei vainikėlis plaukia - mergina ištekės, o jei sustoja - šiais metais nesusiras vyro. Kitas vainikas padedamas po pagalve, kad susapnuotum mylimąjį.

Galima paleisti du vainikus į vandenį. Jei vainikai susiglaus – mergina ištekės už savo išrinktojo, o jei išsiskirs – pora iširs.

Joninių laužas

Jei mergina ir vaikinas kartu peršoka laužą susikibę rankomis, jie susituoks. Ugnis palaimina tuoktuvėms.

Gėlių puokštės

Po pagalve reikia pasidėti devynias gėles su devyniais lapeliais, kad prisisapnuotų mylimam vaikinui ar merginai. Jei mergina nori susapnuoti savo būsimą vaikiną ar vyrą, tai Joninių naktį turi pasidėti po pagalve aguonos žiedą.

Vabalas

Prieš vidurnaktį reikia iškasti darže gabalėlį velėnos ir jį apversti. Iš ryto pasižiūrėti po apversta velėna. Jei po ja pilkas vabalas – vyras bus neturtingas, jeigu margas – bus valdininkas, jeigu žalias –žemdirbys.

Ratas

Joninių naktį mergaitė kambaryje turi pastatyti veidrodį taip, kad į jį šviestų mėnulis. Aplink save ant grindų apibrėžusi ratą kreida, mergaitė turi atsistoti jo viduryje ir žiūrėti į veidrodį. Lygiai vidurnaktį ji pamatys sau skirtojo atvaizdą veidrodyje..

Rasa

Atsikėlus ankstų Joninių rytą, reikia nusiprausti ryto rasa veidą. Tuomet būsi lyg iš pieno plaukus.
Kadangi Jonines jau kelinti metai švenčiu gerų draugų rate, gražioje vietoje ant upės kranto..., tai ir šiemet tikiuos šventė bus:)Reportažą tikiuos parsivešiu:)Visiems meilės, paparčio žiedo ir geros nuotaikos :)

Komentarai